Pogăcele tradiționale ungurești cu cașcaval și unt

    0
    38350
    Pogăcele cu cașcaval și unt
    Pogăcele cu cașcaval și unt

    Sunt mereu în căutarea rețetelor tradiţionale, fie ele romaneşti fie de aiurea. De aceea când pun mâna pe o carte de bucate scrise de mâna peste care s-a aşternut „rugina” timpului, simt o bucurie nemăsurată şi îmi face plăcere să o răsfoiesc şi să aflu cum se pregăteau bucatele cunoscute azi, acum 50 – 100 de ani!

    Publicitate

    Reţeta de mai jos este culeasă din comuna Tormac, judeţul Timiş şi e des utilizată chiar şi în ziua de azi, păstrându-se tradiţia coacerii la cuptor a gustoaselor şi aspectuoaselor pogacele. Voi reveni şi cu reţeta pogăcelelor cu jumări într-un viitor apropiat, azi în schimb va voi povesti despre cele cu caşcaval şi unt! Sper că veți încerca rețeta, deoarece sunt sigur că veți aprecia rezultatul!

    În cazul în care v-au plăcut, postați o fotografie cu pogăcelele cu cașcaval coapte de voi și câteva opinii despre rețetă și experiența culinară. Vă doresc spor la treabă! 🙂


    Printează rețeta
    Rețetă de pogăcele cu cașcaval și unt (bucatardeduminica.ro)
    Reţeta de mai jos este culeasă din comuna Tormac, judeţul Timiş şi e des utilizată chiar şi în ziua de azi, păstrându-se tradiţia coacerii la cuptor a gustoaselor şi aspectuoaselor pogăcele. Cele din rețeta aceasta se prepară cu caşcaval şi unt!
    Pogăcele cu cașcaval și unt
    Specific Unguresc
    Portii
    Ingrediente
    Specific Unguresc
    Portii
    Ingrediente
    Pogăcele cu cașcaval și unt
    Etape
    1. Primul pas este să facem maiaua din drojdie, lapte și zahăr. Pentru acest lucru vom folosi toată cantitatea de zahăr, lapte și drojdie din rețetă.
      Maia din drojdie de bere
    2. Urmează să preparăm aluatul pentru care vom folosi făina, maiaua, adăugăm: 1/3 din cașcaval, sarea, ouăle, radem untul cu rozătoarea (untul trebuie să fie rece) și la final smântâna. Frământăm până coca devine netedă, plăcută (cam 15 minute).
      Pregătire aluat pentru pogăcele cu cașcaval
    3. Coca odată pregătită, vine împerecheată în folie alimentară din PVC și pusă la frigider peste noapte.
      Cocă pentru pogăcele cu cașcaval, pusă la rece
    4. Scoatem coca din frigider și o tăiem în două în cazul în care am făcut aluatul din 500g de făină. Cantitatea aceasta ar trebui să ne ajungă pentru o tavă de pus la cuptor.
      Aluat pentru pogăcele cu cașcaval, tăiat în jumătate
    5. Urmează să împăturim de 4 ori aluatul și de fiecare dată adăugăm câte un strat de cașcaval ras fin.
      Aplicare cașcaval în aluatul de pogăcele, pentru a obține straturi
    6. Având în vedere că aluatul va crește în cuptor, grosimea lui nu trebuie să depășească 1, maximum 1,5 cm înainte de tăiere. Va trebui însă ca înainte de decupare să îl ungem cu ajutorul unei pensule cu albușul de la ouă și să răzuim abundent cașcaval peste.
      Pregătirea pogăcelelor cu cașcaval pentru cuptor
    7. Tava o pregătim pentru cuptor cu hârtie cerată, sau o ungem cu unt și presărăm făină peste, să nu se lipească pogăcelele de fund. Pogăcelele se coc în cca. 17 minute dacă e prima șarjă iar tava e rece, iar la a doua ne vor ajunge 15 minute, deoarece tava va fi încă caldă. Temperatura cuptorului va trebui să fie de 200°C.
      Pogăcele cu cașcaval introduse în cuptor
    8. Pogăcele cu cașcaval și unt proaspăt scoase din cuptor, după aproximativ 15 - 20 minute de copt la 200°C.
      Pogăcele cu cașcaval și unt proaspăt scoase din cuptor
    9. Cam așa arată ele după o mușcătură. 🙂
      Pogăcele ungurești cu cașcaval și unt
    Notitele retetei

    Pogăcelele prefer să le consum când încă sunt călduțe, deoarece cașcavalul e încă moale, iar aroma e mai puternică, mai pregnantă. Le recomand ca preparat de întâmpinare pentru o petrecere în aer liber, vara, când servim și o bere rece de la gheață. Nu veți scăpa fără felicitări, asta vă garantez! 🙂