Nu gătesc zilnic, gătește și soția și o face mai ales atunci când nu am timp să strâng ingrediente pentru ceva mai special. Uneori iau însă drept provocare frigiderul semi gol și gândesc și gătesc cu ceea ce am la îndemână. Exact așa am procedat și acum!
Publicitate
Faptul că scriu rețeta asta aici, este pentru că ar fi păcat să mă bucur singur de ea, dar și pentru că îmi va mai ușor să repet experiența citind-o de pe blog.
Am botezat-o „Ciulama mozaic din dovlecei și zucchini” și sper să îmi dați feedback jos în secțiunea comentarii, asta dacă v-ați încumetat să o pregătiți și voi. 🙂
Ciulama mozaic din dovlecei și cukkini
1 de 28
Printează rețeta
Ciulama mozaic din dovlecei și zucchini
Ciulama din dovlecei și zucchini, cu cubulețe de cartofi și roșii, condimentat cu piper alb, cardamom și curry. Preparatul e servit cu jumări din costiță și ouă ochiuri.
În primul rând curățați ceapa, usturoiul, morcovul, cartofii și bineînțeles dovleceii și zucchini. În cazul zucchini puteți lăsa coaja pe ei, doar spălați-i bine. De fapt spălați în apă abundentă și restul legumelor curățate.
Următorul pas e să tăiem costița afumată în cubulețe mici de câte 1 cm, ceapa foarte mărunt la 2 - 3 mm (cubulețe), usturoiul îl radem mărunt, la fel și morcovul. Cartofii îi tăiem cubulețe de 1 cm, fix cum am făcut și în cazul costișei afumate. Să nu uităm nici de dovlecei și zucchini, pe care îi radem pe partea rozătoarei cu ochii cei mai mari.
Punem tigaia sau cratița pe foc, lăsăm să se încingă, punem o linguriță de ulei de măsline iar apoi turnăm costița afumată peste și lăsăm să se prăjească.
Odată ce am obținut jumării, îi scoatem, îi scurgem de grăsime și îi punem pe un șervețel din hârtie absorbantă. Scoatem și din untura obținută din prăjire rămasă în cratiță, dar doar încât să ne rămână cam două linguri pentru prăjit ceapa. Surplusul de grăsime nu îl aruncăm, pentru că îl vom putea folosi la prăjitul ouălor ochiuri.
Punem din nou cratița pe foc și turnăm ceapa mărunțită în ea. Aruncăm un praf de sare peste, deoarece așa se înmoaie mai repede. După 2 minute adăugăm usturoiul răzuit, iar peste 30 de secunde adăugăm și condimentele (piper alb, cardamom și curry). Amestecăm și avem grijă să nu se ardă. Toate astea se fac la foc mediu spre mare.
Următorul pas e să adăugăm morcovii și cubulețele de cartofi și le dinstuim împreună cu ceapa, timp de 2 minute.
Acesta este faza în care adăugăm câțiva stropi de lămâie
A sosit și faza în care adăugăm dovleceii și zucchini, urmați îndeaproape de zeama de legume sau apă (în funcție de preferințe sau posibilități). Fierbem conținutul pe foc mediu spre mic, atât timp cât observăm că dovleceii devin transparenți, iar cartofii încep să se înmoaie. Între timp gustăm și asezonăm cu sare.
În acest timp pregătim și o roșie pentru decojit, așa cum o vedeți în imagine. Pur și simplu o opărim (5 secunde în apă fiartă), o punem sub jet de apă rece și îi vom scoate coaja. Folosiți neapărat roșii cărnoase!
Ca agent de îngroșare am folosit 50 g de smântână dulce, o lingură de amidon din porumb și 500 ml lapte. Puteți folosi și făină de grâu, dar asta va trebui să o adăugați după etapa 6, după ce ași disntuit morcovii și cartofii. Eu recomand însă amidonul de porumb Gustin ce îl puteți comanda de aici.
Amestecăm și după ce dă în clocot, mai putem regla grosimea ciulamalei adăugând lapte. Pregătim și roșiile, adică le tăiem cuburi de 1 cm, cum vedeți în fotografia de mai jos.
Înainte de final cu 1 minut, adăugăm cubulețele de roșii și mai lăsăm ciulamaua pe foc fix cât vom mărunți legătura de mărar (doar frunzele evident). Gustăm și reglăm cu sare.
Odată ce am terminat de mărunțit frunzele de mărar, tragem jos cratița de pe foc și adăugăm verdeața în ciulama. Amestecăm și suntem la un pas de final! Urmează doar să prăjim niște ouă ochiuri rapid în untura ce am cules-o după jumări și suntem gata. 🙂
Ultima fază e plating-ul! Eu am aranjat simplu, ca de o mâncărică în familie, nimic deosebit. Ciulamaua într-o parte, oul ochi în cealaltă și am presărat jumări peste. Vă doresc poftă bună! 🙂
Notitele retetei
Puteți varia cum doriți rețeta mea. Eu m-am străduit să o fac mai puțin monotona, cu mai multă culoare și un gust mai proaspăt, mai fresh. Vă aștept cu critici și idei după ce ați încercat ciulamaua. Cu drag! 🙂