Sunt mereu în căutarea rețetelor tradiţionale, fie ele romaneşti fie de aiurea. De aceea când pun mâna pe o carte de bucate scrise de mâna peste care s-a aşternut „rugina” timpului, simt o bucurie nemăsurată şi îmi face plăcere să o răsfoiesc şi să aflu cum se pregăteau bucatele cunoscute azi, acum 50 – 100 de ani!
Reţeta de mai jos este culeasă din comuna Tormac, judeţul Timiş şi e des utilizată chiar şi în ziua de azi, păstrându-se tradiţia coacerii la cuptor a gustoaselor şi aspectuoaselor pogacele. Voi reveni şi cu reţeta pogăcelelor cu jumări într-un viitor apropiat, azi în schimb va voi povesti despre cele cu caşcaval şi unt! Sper că veți încerca rețeta, deoarece sunt sigur că veți aprecia rezultatul!
În cazul în care v-au plăcut, postați o fotografie cu pogăcelele cu cașcaval coapte de voi și câteva opinii despre rețetă și experiența culinară. Vă doresc spor la treabă! 🙂

Portii |
|
- 500 g Făină
- 1 lingurițe Sare
- 350 g Cașcaval
- 300 g Unt
- 50 g Drojdie
- 0,4 l Smântână dulce
- 3 buc. Gălbenuș ouă
- 1 linguriță Zahăr
- 2 dl Lapte
Ingrediente
|
![]() |
- Primul pas este să facem maiaua din drojdie, lapte și zahăr. Pentru acest lucru vom folosi toată cantitatea de zahăr, lapte și drojdie din rețetă.
- Urmează să preparăm aluatul pentru care vom folosi făina, maiaua, adăugăm: 1/3 din cașcaval, sarea, ouăle, radem untul cu rozătoarea (untul trebuie să fie rece) și la final smântâna. Frământăm până coca devine netedă, plăcută (cam 15 minute).
- Coca odată pregătită, vine împerecheată în folie alimentară din PVC și pusă la frigider peste noapte.
- Scoatem coca din frigider și o tăiem în două în cazul în care am făcut aluatul din 500g de făină. Cantitatea aceasta ar trebui să ne ajungă pentru o tavă de pus la cuptor.
- Urmează să împăturim de 4 ori aluatul și de fiecare dată adăugăm câte un strat de cașcaval ras fin.
- Având în vedere că aluatul va crește în cuptor, grosimea lui nu trebuie să depășească 1, maximum 1,5 cm înainte de tăiere. Va trebui însă ca înainte de decupare să îl ungem cu ajutorul unei pensule cu albușul de la ouă și să răzuim abundent cașcaval peste.
- Tava o pregătim pentru cuptor cu hârtie cerată, sau o ungem cu unt și presărăm făină peste, să nu se lipească pogăcelele de fund. Pogăcelele se coc în cca. 17 minute dacă e prima șarjă iar tava e rece, iar la a doua ne vor ajunge 15 minute, deoarece tava va fi încă caldă. Temperatura cuptorului va trebui să fie de 200°C.
- Pogăcele cu cașcaval și unt proaspăt scoase din cuptor, după aproximativ 15 - 20 minute de copt la 200°C.
- Cam așa arată ele după o mușcătură. 🙂
Pogăcelele prefer să le consum când încă sunt călduțe, deoarece cașcavalul e încă moale, iar aroma e mai puternică, mai pregnantă. Le recomand ca preparat de întâmpinare pentru o petrecere în aer liber, vara, când servim și o bere rece de la gheață. Nu veți scăpa fără felicitări, asta vă garantez! 🙂